gardviu,verde
   
 
 
Despre plant
Informaii importante
n format audio
Imagini despre plant
Sdire, ngrijire
Sdire, ngrijire n imagini
Condiii de cumprare
Despre firma noastr
Preuri
Comand
  Detalii suplimentare privind tierea ulmilor
Ne-au scris clienii mai vechi
 
arbore
crestere
gardviu,verde
 

Informatii esentiale

privind plantarea arborilor decorativi

(ULMUL)

n momentul exploatarii arborilor pentru pepiniere (scoli, gradinite), radacinile copacilor sunt afectate ntr-o mica sau mare masura, iar n urma initierii procesului de primire, admisie a substantelor nutritive, survine inevitabil ruperea, desprinderea majoritatii firicelelor de la radacina. Radacina micsorata, afectata nu poate sustine coroana, motiv pentru care, daca plantarea arborelui are loc n aceste conditii, acesta fie nu ncolteste/nmugureste, fie n caz contrar, o parte a radacinii nu se dezvolta proportional. n cazul plantarii arborilor mai batrni(cu vrsta naintata), situatia este similara: nu putem sapa sau extrage arborele mpreuna cu radacina sa, nici prin cele mai intense eforturi, motiv pentru care coroana trebuie puternic retezata. Asadar, este obligatorie taierea copacului, arborelui n momentul plantarii acestuia. Fac exceptie doar speciile de arbori care prezinta muguri puternici la vrf, cum ar fi spre exemplu Castanul salbatic (Aesculus), Frasinul (Fraxinus), Nucul (Juglans), Scorusul (Sorbus). Aceste specii se regenereaza greu.

(Figura 83) Arborii care prezinta muguri, vlastari puternici la vrf nu trebuie retezati/taiati n momentul sadirii/plantarii lor

De asemenea, trebuie sa evitam taierea copacilor cu un proces redus de ramificare si a celor care prezinta ramuri groase, cum ar fi de exemplu arborele Catalpa, nucul ramificat, stufos (Pterocarya), specia denumita Rhus, liliacul (Magnolia), mesteacanul (Betula), fagul (Fagus), stejarul (Quercus).

Revenind la arborii sau la speciile care rezista foarte bine la procesul de taiere, prin retezare sau taiere, se creeaza practic o stare de echilibru ntre partile subterane si cele exterioare ale plantei, iar momentul de declansare a dezvoltarii/cresterii radacinii va fi urmata curnd de un proces intens de nmugurire. Multe persoane manifesta un sentiment puternic de dragoste fata de plante si natura n general, considernd astfel ca taierea copacului sau al arborelui implica o crestere anevoioasa a acestuia, umbra sa ulterioara putnd fi simtita ntr-un interval ndelungat de timp. n realitate, varianta adevarata este tocmai cea opusa:o data cu procesul taierii, acceleram cresterea si evolutia initiala a plantei.

Primul rol pe care l avem este acela de retezare (crestare) a radacinii. Nu este neaparata nevoie de scurtarea acesteia, ci portiunile afectate din radacina le vom reteza pna la partile neafectate, intacte. Cel mai bun instrument pentru acest lucru l reprezinta foarfecele de taiere sau cosorul. Suprafata afectata neteda se regenereaza mai repede, iar n regiunea din imediata apropiere se declanseaza rapid procesul de formare a noilor ramificatii ale radacinii. Coroana arborelui poate fi retezata sau taiata cel mai usor numai nainte de plantare/sadire, mai precis prin luarea n considerare si repsectarea regulilor generale de taiere.

(Figura 84. ) Coroana Ulmului (Ulmus) se recomanda a fi taiata/retezata dupa sadire/plantare: ramurile nalte trebuie pastrate mai lungi dect cele laterale, "adversarii"lor trebuind nlaturati de la radacina

Prin urmare, putem lasa mai scurte ramurile mai subtiri, pentru ca cele mai puternice sa fie lasate mai lungi. Ramurile sau crengile afectate, bolnave, ncrucisate sau dezvoltate necorespunzator trebuie nlaturate de la radacina. Taierea se face n functie de inelul circular de la nivelul ramurilor si nspre mugurele din partea exterioara. Se recomanda ca n partea de deasupra mugurelui sau la ramificatii sa nu fie lasate nici un fel de cioturi sau resturi.

Gradul, dimensiunile de taiere sau retezare ale coroanei nu pot fi date n centimetri. Axa care reprezinta prelungirea trunchiului copacului, ramurile nalte sau cele principale trebuie scurtate ntr-o masura mai mica: se recomanda scurtarea lor n proportie de 1/3 sau de 1/2. Restul ramurilor coroanei trebuie retezate mai puternic, putnd fi nlaturate 2/3 din ele n functie de gradul sau nivelul lor de dezvoltare. Mugurele, bobocul superior, ramas al ramurilor nalte trebuie sa fie bine dezvoltat, aceasta deoarece va reprezenta prelungirea axei longitudinale. n cazul arborilor, copacilor care prezinta o pozitie, dispunere opusa a mugurilor, (spre ex. Artarul, frasinul), din perechea finala de muguri de pe ramura principala, unul trebuie ras/ndepartat obligatoriu, axa avnd n caz contrar ramificatie bifurcata.(bifurcatie).

(Figura 85) n momentul taierii ramurilor principale ale arborilor cu o pozitie sau dispunere opusa a mugurilor se recomanda ruperea unuia dintre mugurii perechii terminale

n momentul taierii ramurilor laterale trebuie sa avem grija ca mugurele aflat sub placa de taiere sa aiba pozitia spre exterior, pentru ca ulterior coroana arborelui sa fie naturala, aerisita, astfel nct ramurile de sustinere se pot dezvolta n directia dorita. Arborii destinati pepinierelor se comercializeaza si fara coroana, constnd doar ntr-un singur trunchiusor subtire, reprezentnd ramurile principale. nainte de momentul sadirii/plantarii acestora, vrfurile lor vor fi retezate, taiate, astfel nct deasupra naltimii(altitudinii) dorite a trunchiului sa ramna 3-4 muguri, din care ulterior se dezvolta coroana. Pe trunchiul, tulpina puietilor se pot vedea numeroase ramurele scurte. Se recomanda ca acesteasa fie pastrate timp de nca 1-2 ani pentru a ntari trunchiul.

(Figura 87)Ramificatiile laterale ale puietilor, elementele care ntaresc tulpina, trunchiul trebuie n mod obligatoriu pastrate timp de 1 an sau 2, trebuind un pic retezate pentru a ntari si ngrosa trunchiul.

Elementele care ntaresc tulpina/trunchiul, vor fi usor scurtate si pe perioada verii pentru a nu depasi marimea de o palma. Rolul lor este numai de a regla ciclul, miscarea nutrientilor n scopul ngrosarii trunchiului. Sadirea sau plantarea puietilor are avantajul de a putea determina naltimea, altitudinea trunchiului copacului n functie de propriile noastre nevoi, pretentii. Dezavantajul, n schimb, consta n aceea ca vom avea un arbore cu coroana abia n intervalul de un an de zile sau cu un an mai trziu.

Procesul de dezvoltare.

Daca dupa procesul plantarii copacului/ rasadului, acesta ncepe sa ncolteasca sau sa creasca vom continua prin a acorda o deosebita atentie noilor lastaruri sau muguri. Se poate ivi si cazul n care sa nu ncolteasca sau nmugureasca acei mugurasi predestinati sa apara, ramificatiile crescnd spre interiorul coroanei copacului sau avnd o dezvoltare sau forma necorespunzatoare.

n aceste cazuri, nainte ca acesti muguri sa atinga lungimea unui deget, vom taia/scurta ramurelele, crengutele pna la mugurii cu o pozitie mai favorabila.

n primii doi, trei ani s-ar putea sa fie necesare anumite taieri n vederea modelarii ulterioare a arborelui. Sa nu uitam si sa nu ignoram acest lucru deoarece coroana se ndeseste nca de timpuriu, mbatrneste, sau va fi lipsita de aspect n cazul anumitor copaci sau arbori care dau nastere unor lastaruri sau ramuri lungi. Sa ne ferim si de taierea excesiva, deoarece acest proces poate avea urmari negative n procesul cresterii ulterioare a arborelui sau copacului.

Scopul taierii cu rol de modelare este acela de a conferi coroanei att un aspect ulterior frumos ct si functii bine definite de toleranta si rezistenta. Daca n momentul plantarii vom proceda conform regulilor, astfel nct sa taiem sau sa retezam n mod adecvat din ramurile, crengile coroanei, majoritatea copacilor sau a arborilor vor avea si n continuare o crestere armonioasa fara interventii aditionale.

Am amintit n cele e mai sus si faptul ca n eventualitatea n care plantam puieti, trebuie sa acordam o atentie deosebita nu numai modelarii coroanei ci si elementelor de ntarire, fortificare a trunchiului copacului. La taierea de la sfrsitul iernii vom taia ramificatiile aparute pe trunchiul copacului pna la marimea de o palma, pna n momentul n care acestea ating grosimea unui creion. Pe cele mai groase le vom ndeparta de la radacina (baza). Si n cazul copacilor care prezinta coroana vor putea rasari mugurasii aflati pe trunchi. n cazul n care trunchiul arborelui sau copacului este slab si nu poate sustine coroana, vom lasa un an sau doi elementele de ntarire, fortifiere ale trunchiului. Le vom taia n mod regulat, chiar si pe perioada verii vom mai ciupi pe ici pe acolo, pna vor ajunge la grosimea unui creion. Atunci cnd consideram ca trunchiul este destul de puternic, l vom curata de tot si vom avea grija sa nu lasam potentialii mugurasi sa mai apara.

(Figura 88.) Ramurile sau ramificatiile care apar pe trunchiul copacilor cu coroana sunt cele care ntaresc sau consolideaza trunchiul, motiv pentru care acestea trebuie scurtate n urma plantarii. Cele care ating grosimea unui creion pot fi nlaturate . Daca trunchiul s-a fortifiat, trebuie nlaturate toate aceste elemente.

Taieri din ce n ce mai reduse

ncepnd cu cel de al treilea an de la plantare/sadire, metoda taierii va fi aplicata mai rar. Cel mai important lucru si pe mai departe consta n favorizarea dezvoltarii ramurii principale pentru ca trunchiul sa aiba o prelungire ct mai dreapta. n cazul n care dezvoltarea, cresterea sa este una redusa, se recomanda taierea, retezarea unei treimi din rasadurile anului precedent. Si n aceste cazuri taierea se face ntotdeauna pe mugurii bine dezvoltati, din care se preconizeaza formarea unei prelungiri corespunzatoare. Si cu taierea, retezarea de ntretinere, sustinere, fortifiere a arborelui va trebuie sa asteptam pna la sfrsitul iernii. Trebuie sa urmarim evolutia coroanei pe parcursul a doi sau trei ani, fiind nevoiti ulterior sa actionam prin ndepartarea partilor arborelui care nu cresc n directia adecvata, a partilor afectate sau lipsite de viata. Din perechile de ramurele care cresc la nivelul unghiului ascutit al arborelui se dezvolta ulterior bifurcatii de ramuri, fiind obligatorie taierea uneia idntre ele pentru a evita ruperea lor ulterioara. La varsta de 1 an sau 2, unul dintre aceste ramurele poate fi ndepartata fara a aduce daune majore arborelui. Copacul trebuie lasat sa creasca ntr-un cadru armonios, firesc si natural. Sa ne ferim de taierile dese, excesive, de interventia periodica, aceasta deoarece acesta putem aduce daune serioase cresterii si dezvoltarii ulterioare a copacului. Si n aceste cazuri, radacina asigura/intervine transportul obisnuit de apa si substante nutritive/nutrienti, motiv pentru care la nivelul coroanei, posibil si pe suprafata trunchiului se dezvolta numeroase ramurele puternice.Unele specii, precum Teiul (Tilia), sau Ulmul sunt recunoscute pentru predispozitia lor remarcabila de a da nastere unor ramuri formate n urma circuitului constant al apei. Acestea pot nsa sa si faca aparitia nu doar n urma taierii excesive, puternice, ci si a daunarii n cazul furtunilor etc. Ele trebuie ndepartate de la radacina, si implicit si mugurii crescuti lnga aceste zone afectate, pentru a preveni aparitia noilor ramurele formate n urma circuitului de apa. Tot acest procedeu trebuie continuat pna n momentul n care arborele sau copacul dezvolta si da nastere ramurelelor, mugurilor formati n urma circuitului de apa. Daca fenomenul nu mai continua, atunci echilibrul normal la nivelul arborelui a fost restabilit.


 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
            Despre plant  |  Sdire, ngrijire  |  Condiii de cumprare  |  Imagini despre plant  |  CONTACT  |  Preuri  |  Comand