html templates
Informatii esentiale privind plantarea arborilor decorativi
(ULMUL)
În momentul exploatării arborilor pentru pepiniere (școli, grădinițe), rădăcinile copacilor sunt afectate într-o mică sau mare măsură, iar în urma inițierii procesului de primire, admisie a substanțelor nutritive, survine inevitabil ruperea, desprinderea majorității firicelelor de la rădăcină. Rădăcina micșorată, afectată nu poate susține coroana, motiv pentru care, dacă plantarea arborelui are loc în aceste condiții, acesta fie nu încolțeste/înmugurește, fie în caz contrar, o parte a rădăcinii nu se dezvoltă proporțional. În cazul plantării arborilor mai batrâni (cu vârsta înaintată), situația este similară: nu putem săpa sau extrage arborele împreună cu rădăcina sa, nici prin cele mai intense eforturi, motiv pentru care coroana trebuie puternic retezată. Așadar, este obligatorie tăierea copacului, arborelui în momentul plantării acestuia. Fac excepție doar speciile de arbori care prezintă muguri puternici la vârf, cum ar fi spre exemplu Castanul sălbatic (Aesculus), Frasinul (Fraxinus), Nucul (Juglans), Scorușul. Aceste specii se regenerează greu.
Arborii care prezintă muguri, vlăstari puternici la vârf nu trebuie retezați/tăiați în momentul sădirii/plantării lor.

Mobirise

De asemenea, trebuie sa evităm tăierea copacilor cu un proces redus de ramificare și a celor care prezintă ramuri groase, cum ar fi de exemplu arborele Catalpa, nucul ramificat, stufos (Pterocarya), specia denumita Rhus, liliacul (Magnolia), mesteacănul (Betula), fagul (Fagus), stejarul (Quercus).
Revenind la arborii sau la speciile care rezistă foarte bine la procesul de tăiere, prin retezare sau tăiere, se creează practic o stare de echilibru între părțile subterane și cele exterioare ale plantei, iar momentul de declanșare a dezvoltării/creșterii rădăcinii va fi urmată curând de un proces intens de înmugurire. Multe persoane manifestă un sentiment puternic de dragoste față de plante și natură în general, considerând astfel că tăierea copacului sau al arborelui implică o creștere anevoioasă a acestuia, umbra sa ulterioară putând fi simțită într-un interval îndelungat de timp. În realitate, varianta adevarată este tocmai cea opusă: o dată cu procesul tăierii, accelerăm creșterea și evoluția inițială a plantei.
Primul rol pe care îl avem este acela de retezare (crestare) a rădăcinii. Nu este neapărat nevoie scurtarea acesteia, ci porțiunile afectate din rădăcină le vom reteza până la părțile neafectate, intacte. Cel mai bun instrument pentru acest lucru îl reprezintă foarfecele de tăiere sau cosorul. Suprafața afectată netedă se regenerează mai repede, iar în regiunea din imediata apropiere se declanșează rapid procesul de formare a noilor ramificații ale rădăcinii. Coroana arborelui poate fi retezată sau tăiată cel mai ușor numai înainte de plantare/sădire, mai precis prin luarea în considerare si repsectarea regulilor generale de tăiere.
Coroana Ulmului (Ulmus) se recomandă a fi tăiată/retezată după sădire/plantare: ramurile înalte trebuie păstrate mai lungi decât cele laterale, "adversarii" lor trebuie înlăturați de la rădăcină.
Mobirise

Prin urmare, putem lăsa mai scurte ramurile mai subțiri, pentru ca cele mai puternice să fie lăsate mai lungi. Ramurile sau crengile afectate, bolnave, încrucișate sau dezvoltate necorespunzător trebuie înlăturate de la rădăcină. Tăierea se face în funcție de inelul circular de la nivelul ramurilor si înspre mugurele din partea exterioară. Se recomandă ca în partea de deasupra mugurelui sau la ramificații să nu fie lăsate nici un fel de cioturi sau resturi.
Gradul, dimensiunile de tăiere sau retezare ale coroanei nu pot fi date în centimetri. Axa care reprezintă prelungirea trunchiului copacului, ramurile înalte sau cele principale trebuie scurtate într-o măsură mai mică: se recomandă scurtarea lor în proporție de 1/3 sau de 1/2. Restul ramurilor coroanei trebuie retezate mai puternic, putând fi înlăturate 2/3 din ele în funcție de gradul sau nivelul lor de dezvoltare. Mugurele, bobocul superior, rămas al ramurilor înalte trebuie să fie bine dezvoltat, aceasta deoarece va reprezenta prelungirea axei longitudinale. În cazul arborilor, copacilor care prezintă o poziție, dispunere opusă a mugurilor, (spre ex. Arțarul, frasinul), din perechea finală de muguri de pe ramura principală, unul trebuie ras/îndepărtat obligatoriu, axa având în caz contrar ramificație bifurcată (bifurcație).
(Figura 85) În momentul tăierii ramurilor principale ale arborilor cu o poziție sau dispunere opusă a mugurilor se recomandă ruperea unuia dintre mugurii perechii terminale.
Mobirise

În momentul tăierii ramurilor laterale trebuie să avem grijă ca mugurele aflat sub placa de tăiere să aibă poziția spre exterior, pentru ca ulterior coroana arborelui să fie naturală, aerisită, astfel încât ramurile de susținere se pot dezvolta în direcția dorită. Arborii destinați pepinierelor se comercializează și fără coroană, constând doar într-un singur trunchiușor subțire, reprezentând ramurile principale. Înainte de momentul sădirii/plantării acestora, vârfurile lor vor fi retezate, tăiate, astfel încât deasupra înaltimii (altitudinii) dorite a trunchiului sa rămână 3-4 muguri, din care ulterior se dezvoltă coroana. Pe trunchiul, tulpina puieților se pot vedea numeroase rămurele scurte. Se recomandă ca acestea să fie păstrate timp de încă 1-2 ani pentru a întări trunchiul.

Ramificațiile laterale ale puieților, elementele care întăresc tulpina, trunchiul trebuie în mod obligatoriu păstrate timp de 1 an sau 2, trebuind un pic retezate pentru a întări și îngroșa trunchiul.

Mobirise
Elementele care întăresc tulpina/trunchiul, vor fi ușor scurtate și pe perioada verii pentru a nu depăși mărimea de o palmă. Rolul lor este numai de a regla ciclul, mișcarea nutrienților în scopul îngroșării trunchiului. Sădirea sau plantarea puieților are avantajul de a putea determina înalțimea, altitudinea trunchiului copacului în funcție de propriile noastre nevoi, pretenții. Dezavantajul, în schimb, constă în aceea că vom avea un arbore cu coroana abia în intervalul de un an de zile sau cu un an mai târziu.
Procesul de dezvoltare.
Dacă după procesul plantării copacului/ răsadului, acesta începe să încolțească sau să crească vom continua prin a acordă o deosebită atenție noilor lăstari sau muguri. Se poate ivi și cazul în care să nu încolțească sau înmugurească acei mugurași predestinați să apară, ramificațiile crescând spre interiorul coroanei copacului sau având o dezvoltare sau formă necorespunzătoare.
În aceste cazuri, înainte ca acești muguri să atingă lungimea unui deget, vom tăia/scurta rămurelele, crenguțele până la mugurii cu o poziție mai favorabilă.
În primii doi, trei ani s-ar putea să fie necesare anumite tăieri în vederea modelării ulterioare a arborelui. Să nu uităm și să nu ignorăm acest lucru deoarece coroana se îndesește încă de la o vârstă fragedă, îmbătrânește, sau va fi lipsită de aspect în cazul anumitor copaci sau arbori care dau naștere unor lăstari sau ramuri lungi. Să ne ferim și de tăierea excesivă, deoarece acest proces poate avea urmări negative în procesul creșterii ulterioare a arborelui sau copacului.
Scopul tăierii cu rol de modelare este acela de a conferi coroanei atât un aspect ulterior frumos cât și funcții bine definite de toleranță și rezistență. Dacă în momentul plantării vom proceda conform regulilor, astfel încât să tăiem sau să retezăm în mod adecvat din ramurile, crengile coroanei, majoritatea copacilor sau a arborilor vor avea și în continuare o creștere armonioasă fără intervenții adiționale.
Am amintit în cele de mai sus și faptul că în eventualitatea în care plantăm puieți, trebuie să acordăm o atenție deosebită nu numai modelării coroanei ci și elementelor de întărire, fortificare a trunchiului copacului. La tăierea de la sfârsitul iernii vom taia ramificațiile apărute pe trunchiul copacului până la mărimea de o palmă, pâna în momentul în care acestea ating grosimea unui creion. Pe cele mai groase le vom îndepărta de la radăcină (bază). Și în cazul copacilor care prezintă coroană vor putea răsări mugurașii aflați pe trunchi. În cazul în care trunchiul arborelui sau copacului este slab și nu poate susține coroana, vom lăsa un an sau doi elementele de întărire, fortifiere ale trunchiului. Le vom tăia în mod regulat, chiar și pe perioada verii vom mai ciupi pe ici pe colo, până vor ajunge la grosimea unui creion. Atunci când considerăm că trunchiul este destul de puternic, îl vom curăța de tot și vom avea grijă să nu lăsăm potențialii mugurași să mai apară.
 Ramurile sau ramificațiile care apar pe trunchiul copacilor cu coroană sunt cele care întăresc sau consolidează trunchiul, motiv pentru care acestea trebuie scurtate în urma plantarii. Cele care ating grosimea unui creion pot fi înlaturate . Daca trunchiul s-a fortifiat, trebuie înlaturate toate aceste elemente.
Mobirise

Taieri din ce în ce mai reduse
Începând cu cel de al treilea an de la plantare/sadire, metoda taierii va fi aplicata mai rar. Cel mai important lucru si pe mai departe consta în favorizarea dezvoltarii ramurii principale pentru ca trunchiul sa aiba o prelungire cât mai dreapta. În cazul în care dezvoltarea, cresterea sa este una redusa, se recomanda taierea, retezarea unei treimi din rasadurile anului precedent. Si în aceste cazuri taierea se face întotdeauna pe mugurii bine dezvoltati, din care se preconizeaza formarea unei prelungiri corespunzatoare. Si cu taierea, retezarea de întretinere, sustinere, fortifiere a arborelui va trebuie sa asteptam pâna la sfârsitul iernii. Trebuie sa urmarim evolutia coroanei pe parcursul a doi sau trei ani, fiind nevoiti ulterior sa actionam prin îndepartarea partilor arborelui care nu cresc în directia adecvata, a partilor afectate sau lipsite de viata. Din perechile de ramurele care cresc la nivelul unghiului ascutit al arborelui se dezvolta ulterior bifurcatii de ramuri, fiind obligatorie taierea uneia idntre ele pentru a evita ruperea lor ulterioara. La varsta de 1 an sau 2, unul dintre aceste ramurele poate fi îndepartata fara a aduce daune majore arborelui. Copacul trebuie lasat sa creasca într-un cadru armonios, firesc si natural. Sa ne ferim de taierile dese, excesive, de interventia periodica, aceasta deoarece acesta putem aduce daune serioase cresterii si dezvoltarii ulterioare a copacului. Si în aceste cazuri, radacina asigura/intervine transportul obisnuit de apa si substante nutritive/nutrienti, motiv pentru care la nivelul coroanei, posibil si pe suprafata trunchiului se dezvolta numeroase ramurele puternice.Unele specii, precum Teiul (Tilia), sau Ulmul sunt recunoscute pentru predispozitia lor remarcabila de a da nastere unor ramuri formate în urma circuitului constant al apei. Acestea pot însa sa îsi faca aparitia nu doar în urma taierii excesive, puternice, ci si a daunarii în cazul furtunilor etc. Ele trebuie îndepartate de la radacina, si implicit si mugurii crescuti lânga aceste zone afectate, pentru a preveni aparitia noilor ramurele formate în urma circuitului de apa. Tot acest procedeu trebuie continuat pâna în momentul în care arborele sau copacul dezvolta si da nastere ramurelelor, mugurilor formati în urma circuitului de apa. Daca fenomenul nu mai continua, atunci echilibrul normal la nivelul arborelui a fost restabilit.

Dă share paginii

Address

Reprezentanţa în România,
S.C. HOMA S.R.L.
Cod fiscal: RO 6446941
Reg. Com. J14/794/1994

520028 B-dul Grigore Bălan Bl. 24/A/1
Localitatea Sfântu Gheorghe, Judeţul Covasna

Contacts

Tel: 0728 96 80 60,
0728 96 80 62,
0728 96 80 63
Fix: 0367 407 302

e-mail: officegardviu@homa88.ro